Vragen over wasbare luiers

FAQ

 

-Hoeveel luiers heb ik nodig?

Het is wel moeilijk om hier een eenvoudig antwoord op te geven. Elke baby varieert in de dagelijkse hoeveelheid luiers die hij/zij gebruikt. Bovendien varieert dit ook nog eens gedurende hun luiercarriëre.

Een set van twintig luiers in elke maat met alle accessoires, zal voor de meerderheid van de baby’s al een goeie basis geven. Twintig luiers geeft je tien luiers per dag aan het begin, en dat is juist wanneer je de meeste luiers nodig hebt. Je zult dus echt de was de baas moeten blijven en ideaal gezien met een droger moeten werken om de luiers weer klaar te hebben voor de volgende vangst!

Toptip: Vergeten de wasmachine aan te zetten? Gebruik in nood een theedoek of hydrofiel doek in het luierhoesje.

-Hoe vaak moet ik wasbare luiers wisselen op een dag?

 

Over het algemeen kun je zeggen dat je net zo vaak verschoont als bij een wegwerpluier.

 

-Kan ik ‘s nachts ook wasbare luiers gebruiken?

 

Jazeker! In het begin gebruik je voor de nacht dezelfde luier als overdag. Na verloop van tijd zal je ontdekken dat dat niet meer voldoet: de luier is kletsnat bij het verschonen of lekt zelfs door. Je kunt dan een luier nemen die één maat groter is. Ook kun je een extra inlegger aan de luier toevoegen of een speciale nachtluier nemen.


Voor grotere kinderen is een “Wolbroek” dè uitkomst om 's nachts wasbare luiers te gebruiken en het bed droog te houden. De, van nature aanwezige, lanoline in de wol voorkomt een nat bed.

 

 

-Luieruitslag door wasbare luiers?

 

Luieruitslag ontstaat doordat er grote veranderingen plaatsvinden in het lichaam van een kind, zoals het krijgen van tandjes of het te lang in hun eigen urine of ontlasting zitten . De ontlasting verandert soms van samenstelling (zgn. "scherpe" ontlasting) en die kan in combinatie met urine, agressief inwerken op de tere huid. Tijdig verschonen van de luier voorkomt luieruitslag. Zachte oliën in schoonmaakdoekjes kunnen de huid te lang "week" houden.

 

Toptip: Probeer eens wasbare billendoekjes met een beetje lauw water, erg zacht voor de billen. De doekjes was je gewoon met de luiers mee.

 

-Wat is een pocketluier?

 

Een wasbare pocketluier is een dunne luier met een fleece binnenkant en een PUL  laag aan de buitenkant. Aan de achterzijde zit een opening waar je de inleggers in kan doen voor absorptie. Voor het wassen is het verstandig om vooraf al de inleggers eruit te halen zodat je er zeker van bent dat ze tijdens het wassen niet in de luiers blijven zitten. Doordat de inleggers niet aan de luiers vast zitten, drogen zowel de luiers als de inleggers sneller.

 

-Wat is PUL?

 

De meeste overbroekjes zijn gemaakt van ademende kunststof, polyurethaan laminaat, kortweg PUL. Deze stof is tegelijk waterdicht voor vloeistoffen of lichaamsvocht, maar ook micro-ademend. De kleine watermoleculen kunnen daardoor wel ontsnappen, maar de grote watermoleculen kunnen niet door.

 

-Wat is een tweedelig systeem ?

 

Dit bestaat uit twee luiers; een voorgevormde 100% bamboe wasbare luier en een overbroekje van PUL. De voorgevormde luier absorbeert erg veel en door het overbroekje is de kans op lekkage minimaal. Zowel de voorgevormde luier als het overbroekje zijn  verstelbaar door middel van drukknopen.

 

-Wat zijn de voornaamste voor- en de nadelen van wasbare luiers?

 

De voordelen van wasbare luiers zijn:

  • Minder afval, beter voor het milieu
  • Kostenbesparing: veelal binnen een half jaar de kosten terugverdiend!
  • Minder kans op luieruitslag
  • Kinderen worden over het algemeen sneller zindelijk

De nadelen van wasbare luiers kunnen zijn:

  • Het wassen van de wasbare luiers kost wat meer tijd (wassen, ophangen, klaar maken voor gebruik)
  • De eenmalige aanschafprijs

-Wat zijn oefenbroekjes?

 

Oefenbroekjes zijn ontworpen om er uit te zien als ‘grote’ onderbroeken, ter vervanging van de luier. Zo wordt de stap naar een onderbroek kleiner gemaakt. Zij vangen een deel van de urine op maar niet alles! Zo voelen ze dat ze nat worden zonder dat ze echt alles nat maken.

 

Wasinstructies:

 

- Kan ik mijn nieuw aangekochte luiers onmiddellijk gebruiken?

 

Nieuwe wasbare luiers moeten minstens 2-3 keer worden gewassen voordat ze worden gebruikt. Bij de eerste wasbeurt moet er waspoeder worden gebruikt, laatste keer was je alleen met water. De wasbare luiers moeten op 40 graden worden gewassen. Pas na ongeveer 10 keer wassen bereiken de wasbare luiers hun maximale absorptie. Voor de inleggers geldt hetzelfde; deze moeten ook minimaal 2-3 keer voor het eerste gebruik gewassen worden op dezelfde wijze als de wasbare luiers.

 

Je kan ze ook 1x wassen met wasmiddel en daa           rna 24u laten weken. Goed laten drogen en dan in gebruik nemen

 

- Hoe was ik mijn wasbare luiers?

 

Na het verschonen schud je de luier uit boven de wc. Het inlegvel met ontlasting valt in de pot en kan weggespoeld worden. De luier doe je in een luieremmer waarin je een wasnet kunt hangen. Ons advies is om de luiers droog te bewaren, niet in water wegzetten. Polyurethaan, een kunststof die meestal als waterdichte coating wordt toegepast, kan poreus worden als het lang in water staat. De luiers en/of overbroekjes moet je dus niet in sop of alleen water laten staan! Als de luieremmer vol is, stop je de luiers met wasnet en al in de wasmachine. Gebruik een poeder voor de was, geen vloeibare wasmiddelen. Lees het bijgeleverde wasvoorschrift goed!

 

 

 

 

- Wat is luiers strippen?

 

Het kan zijn dat de wasbare luiers na een tijd niet meer zo fris ruiken of minder absorberen. Dit kan komen door oude zeepresten die in de wasbare luiers blijven zitten. Deze moeten dan verwijderd worden op de volgende manier:

  • Een was draaien op 60 graden zonder wasmiddel.
  • Nogmaals een was draaien op 60 graden maar nu gebruik je in plaats van je gebruikelijke wasmiddel, een drup afwasmiddel. Niet te veel, anders gaat het schuimen. Stel hierbij ook een extra spoelprogramma in.
  • Was tenslotte de luiers nogmaals op 60 graden, maar dan weer zonder wasmiddel. Ook nu laat je de wasbare luiers een keer extra spoelen.
  • Hang de luiers hierna bij voorkeur op in de zon, door de uv-straling verbleken eventuele vlekken in de wasbare luiers!

NB: strip de luiers niet te vaak want het tast namelijk wel de kwaliteit en de gebruikersduur aan. Nieuwe luiers hoef je het eerste jaar niet te strippen. Na het eerste jaar kan dit 1 keer per half jaar. Als de luiers toch nog niet fris ruiken en/of niet goed absorberen dan zal je je was-gewoonten even moeten nakijken:

·         Niet te veel waspoeder gebruiken. Gebruik ½ tot ¼ van je gebruikelijke hoeveelheid.

·         Was met genoeg water of gebruik een extra spoelprogramma.

 


Er zijn geen producten in deze categorie.

De waardering van www.pappetie.be bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 16 reviews.